3 tips för bättre bilder med din mobilkamera

Det finns ingen pryl idag som dokumenterar våra liv så väl som din mobilkamera. Vi har den alltid i fickan, eller rättare sagt, i handen. Här är tre tips for bättre bilder med mobilkameran och som kan göra skillnaden mellan ett suddigt minne och ett kristallklart.

  1. Stabilitet
  2. Undvik direkt solljus
  3. Gå närmre, undvik zoomen.

Stabilitet

Det är så lätt att bara dra upp kameran och hålla den i ett trefingergrepp med en hand när ett ”kodak moment” närmar sig, men nästan alltid resulterar det i en skakig bild. I alla fall i de fallen där objektet framför kameran flänger runt i vild lek (läs barn och hundar).
Problemet är att en mobiltelefon är så lätt att handen inte får tillräckligt med motvikt för att hålla still, då vibrerar mobilkameran samtidigt som objektet framför rör sig. Dubbelt skak/rörelse, not good!
Finns möjligheten och tiden, håll kameran med båda händerna och pressa överarmar och armbågar mot bröstkorg/revben och tryck av. Då har i alla fall du eliminerat ditt skak. Alternativt kan du också luta handen mot en lyktstolpe, vägg eller annat fast föremål.
Vet du med dig att du ska ta familjebilder eller porträtt, fundera på stativ. Det finns stativadaptrar till de flesta mobiltelefoner. Själv har jag en sån här till iPhone 4s.

Sidekic Iphone stativ adapter

Sidekic iphone hållare med stativadapter

Vill du ha tag på lite billiga och roliga tillbehör titta in på kaffebrus.com

Solljus

Mycket solljus är fantastiskt bra för kameror med små sensorer som mobiltelefoner, men skuggorna som direkt solljus avger är förödande. I en bild med rätt exponering i solljuset blir skuggorna ofta kolsvarta och tvärt om, solljuset helt utbränt om om kameran mäter ljuset i skuggan.
Försök att antingen vara helt och hållet i solen eller helt i skuggan. Kan du välja, välj skuggan om du fotar folk. Solljus mitt i ansiktet får folk att kisa och göra grimaser. Vill du ändå göra något med bilder som blivit knepigt exponerade använd Instagram, de har en massa filter i solblekt retrostuk. Kolla mitt inlägg om Instagrams filter här.

Gå närmre

Bilder du tar med mobiltelefonen är ofta rätt små i storlek när du publicerar dem på Instagram eller Facebookoch dessutom ser vi mycket bilder på små skärmar nu för tiden.
Zoomen som sitter i mobilkameror är en ren digital zooma, vilket betyder att kameran bara förstorar upp den bild du ska ta. Det gör att pixlarna, de fyrkantiga kornen en bild är uppbyggd av förstoras, vilket gör bilden oskarp, och ful ju mer du zoomar. Undvik gärna zoomen helt och hållet om du kan och ta några steg närmre istället om du kan. Då behåller du både skärpa, färgåtergivning och finkornighet.

Har du några bra tips, posta dem i kommentarerna nedan.

Niklas Lagström

Niklas Lagström driver Lagrafica, ett företag som arbetar med att producera video för webben främst för reklam och marknadsföring. Vårt fokus är att konvertera våra uppdragsgivares produktioner till nya kunder. Vi samarbetar med de bästa reklam och kommunikationsbyråerna för att mäta nyttan och effekten av investeringen hos oss.
För att kunna leverera en helhet erbjuder även Lagrafica tjänster inom produktfotografi och Wordpressutveckling.