Bilder med skuggor

Bild med skugga

Skuggor

Ett tips på hur du kan använda dig av en svår ljussituation och skapa dramatik med skuggor. Det gäller för alla typer av kameror men det är kanske med mobilkameran du oftast hamnar i den situationen när du inte kan kontrollera ljuset eller inte har tid att ställa in kameran. Att fotografera med mobilen och dela på sociala medier handlar oftast inte om att ta bilder med perfekt skärpa utan mer om att förmedla en känsla. Därför är det bättre att fånga ett något suddigt ögonblick än inget alls. I den här bilden hade jag såklart kunnat flytta bebisen fram och tillbaka så han kröp in i skuggan flera gånger. Men då hade han garanterat tittat på mig istället för att betrakta sin egen skugga som här.

Motljus kan ofta vara ett direkt dödshot mot mobilkamerafotografering eftersom det lurar kamerans bländare att det är ljusare än det faktiskt är.
Ska du fånga ett ögonblick har du oftast inte tid att börja ställa in bländare eller var mobilkameran ska mäta ljus. Det är titta och tryck som gäller. Har du då som fotograf solen i ögonen så tror mobilkameran att det är hur ljust som helst och bländar ner kraftigt, med resultatet att det du vill fotografera blir helt svart.Hade du haft en manuell kamera hade du kanske kunnat ställa in den för motljuskompensation, men med en titta och tryck kamera utan inställningar får du istället flytta dig så ljuset faller rätt.

Ett alternativ är att som här, flytta sig 90 grader från motljuset och använda sig av sidoljuset. Sidoljus skapar ofta skuggor och skuggor är dramatik. Så fort vi ser ett sidoljus i bild eller film online casino australia skriker hela hjärnan dramatik! psykologi! själslig spegel!

Den här bilden redigerades i efterhand i iPhone appen Snapseed, som för övrigt också finns till Android och är gratis på båda plattformarna. Jag kommer att återkomma vid ett senare tillfälle med en genomgång av just Snapseed.

Den här bilden valde jag att göra svart/vit. Dels för att jag tycker svart/vitt blir fint med skuggor men också för att få bort det där tråkiga färgbruset. Färgbrus uppstår speciellt i mörka partier i bilder när sensorn i kameran inte riktigt vet vad den ska återge. Det blir då skräppixlar i olika färger. Gör du bilden till svartvitt försvinner färgpixlarna och ser mer ut som svartvit kornighet istället. Jag har även ökat på kontrasten i bilden, vilket gör att det svarta blir mer svart och det vita mer vitt. Detta uppfattas då som att bilden blir skarpare för ögat.

Vill du veta mer om svartvit bildhantering i datorn, ta en titt på Kamera och bilds artikel här

Har du använt Snapseed för att redigera bilder någon gång? Har du andra tips på mobilappar för bildredigering? Posta gärna i kommentarerna.

Niklas Lagström

Niklas Lagström driver Lagrafica, ett företag som arbetar med att producera video för webben främst för reklam och marknadsföring. Vårt fokus är att konvertera våra uppdragsgivares produktioner till nya kunder. Vi samarbetar med de bästa reklam och kommunikationsbyråerna för att mäta nyttan och effekten av investeringen hos oss.
För att kunna leverera en helhet erbjuder även Lagrafica tjänster inom produktfotografi och Wordpressutveckling.