Genomgång av mobilkameran i Apples nya iPhone 5s

Apple släppte i veckan iPhone 5s och 5c och vi tittar på hur mobilkameran i iPhone 5s står sig mot tidigare iPhonekameror utifrån specifikationerna.

iPhone 5s kamera

iPhone 5s kamera

Apple har i sin nya iPhone 5s uppgraderat processorn till A7 och har p.g.a. det kunnat höja prestandan på bl.a kameran. A7 är Apples hittills kraftfullaste chip på 1.7Ghz, kraftfullare än senaste iPaden. Detta har medfört en del trevliga nyheter gällande kameran, här är ett par av dem och vad de innebär:

 

Dubbel blixt:

Två led-blixtar i variabla färgtemperaturer gör att blixtbilder ska kunna se naturligare ut beroende på vilken färgtemperatur omgivningen har. Personligen undviker jag blixt så långt det går. Bättre ingen bild alls än en ”in the face” blixt som får folk att se tokigt bleka och hemska ut. Måste jag använda blixt elle lampa på mobilkameran gör jag alltid bilden svartvit.

 

Förbättrad bildstabilisering

Apple hävdar att bildstabiliseringen förbättrats avsevärt. Detta har möjliggjorts p.g.a. snabbare processor. För att en kamera ska stabiliseras krävs det att kameran både känner av och parerar rörelse med mycket hög position. För mycket stabilisering kan dessutom skapa vågiga svajande bilder när man filmar. Vi får väl se vad det betyder i verkligheten när iPhone 5s kommer ut på marknaden.

 

Slow motion

IPhone 5s kan filma i upp till 120 bilder per sekund. Normal bildhastighet är 25-30 bilder per sekund. Det betyder att om du filmar i 120 bilder per sekund och spelar upp det i normala 30 bilder per sekund kommer filmen att flyta enormt mjukt och fint även i 4x slow motion. Intressant.

 

Större sensor

Kamerasensorn har blivit 15% större men med samma antal pixlar som i iPhone 5. Apple har alltså gjort pixlarna större istället för fler. Detta medför att sensorn blir ljuskänsligare och kan fota och filma i mörkare miljöer än tidigare. Bra att Apple är en av de som bryter den patetiska megapixeljakten, som varit mer säljargument än kvalitetshöjare under alla år den pågått.

 

Större bländare

Bländaren har öppnats till f2.2 på iPhone 5s från f2.4 på 4s och 5. iPhone har alltid ett fast bländarvärde och när kameran behöver mer eller mindre ljus reglerar den slutartiden, alternativt bildhastigheten om du filmar.

Tillsammans med ljuskänsligare pixlar på sensorn kan det här bli en riktigt bra uppgradering.

 

Slutsats:

Jag ser inget extremt revolutionerande med nya iPhonekameran. Det bästa är att de jobbat med att få kameran att ta bilder i ännu mörkare miljöer än tidigare. Hoppas att den hamnar i min ägo inom kort för en ordentlig testrunda, vi får väl se…

Den kommer inte att vara den bästa stillbilds eller videokameran jag har, långt ifrån, men den kommer att vara den jag alltid har med mig oavsett jobb eller fritid och det för den till ett ovärderligt verktyg för att fånga vardagens ögonblick.

 

Vad tror du? Kommer du att ha någon glädje av ovanstående nyheter?

Niklas Lagström

Niklas Lagström driver Lagrafica, ett företag som arbetar med att producera video för webben främst för reklam och marknadsföring. Vårt fokus är att konvertera våra uppdragsgivares produktioner till nya kunder. Vi samarbetar med de bästa reklam och kommunikationsbyråerna för att mäta nyttan och effekten av investeringen hos oss.
För att kunna leverera en helhet erbjuder även Lagrafica tjänster inom produktfotografi och Wordpressutveckling.