Det finns fortfarande människor som inte äger en dator, och som aldrig ägt vare sig mobiltelefon eller annan pryl som varit uppkopplat på något annat nät än det analoga Tv-nätet.
Jag känner en sådan person. Hon heter Ulla-Britta, är född på trettiotalet och är idag i högsta grad verksam som både reseskribent, författare och historievetare. Jag har känt Ulla-Britta i snart 20 år och har aldrig lyckats lura på henne en dator. Hon skriver fortfarande sina böcker och artiklar på en icke-elektrisk manuell Facit skrivmaskin, och hon gör det förbannat bra.
För att hjälpa henne få utlopp för sina fantastiska skriverier har jag startat en wordpressblogg åt henne. Den heter ”Golfboll på månen” och finns på http://ullabrittaramklint.wordpress.com
Ta en titt på den. Planen är att vi varje fredagsmorgon kl 08.00 publicerar ett nytt inlägg av Ulla-Britta där.
Och hur lyckas vi med detta konststycke då? Hur kan hon blogga utan dator? Jo, så här gör vi.
UB skriver ett inlägg på skrivmaskin. Skickar det per post till mig. Jag kör det i scannern och gör en textigenkänning på det via ett program. Det fungerar förvånansvärt bra.
Därefter rättar jag de fåtal fel som blivit till i scanningen, lägger upp det på bloggen med tidsinställd publicering fredagmorgon kl 08.00.
Det är inte ett supersmidigt arbetsflöde, men vad gör man inte för att få maskinskrivna brev hem i brevlådan.
Det är nog min enda chans. 🙂