Snapseed är ett av de absolut främsta apparna för mobil bildredigering och är numera gratis. Det finns till både Android och iOS. Sedan Google köpte upp det är det dessutom gratis. Snapseed är det perfekta verktyget när du vill jobba lite mer med dina bilder än att bara lägga på ett retrofilter som i t.ex Instagram som jag behandlat i ett tidigare inlägg här.

Utvecklat av proffs

Snapseed logotype
Snapseed logo

Snapseed utvecklades av Nik software som är, ett av de mest välrenommerade företaget när det gäller professionella plugins till tunga redigeringsverktyg som Photoshop och Lightroom med flera. Deras programvaror kostar hundratals dollar och i Snapseed har de använt delar av den teknologin för att ta fram ett riktigt bra bildredigeringsprogam för mobiler.

Snapseed är inget click-and-go verktyg som Instagram där du bara slänger på ett filter. Snapseed är ett redigeringsverktyg där du på ett intuitivt och enkelt sätt bearbetar dina bilder i flera steg med hjälp av lager, lite som Photoshop.

Intuitivt workflow

När du öppnar Snapseed möts du av en exempelbild som du kan testa verktyget på om du vill. I menyn under testbilden hittar du 14 avdelningar du kan öppna beroende på hur du vill redigera bilden. Du hittar både stilgivande filter som Vintage, Grunge och Tilt-Shift (som kan få bilder att se ut som Legolandskap), men du hittar även vanliga verktyg som Sharpen, Straighten och crop (beskär).
Den mest iögonfallande och enligt mitt tycke snyggaste funktionen är Selective Adjust som bygger på tillverkaren Nik softwares egenutvecklade U-point teknologi. Den bygger på att du sätter ut en kontrollpunkt i bilden du vill förändra, t.ex. himlen eller ett träd. Programvaran ändrar då just bara det område där du satt punkten baserat på färg, kontrast mm. På så sätt får du grym kontroll över bilden.

Personligen tycker jag att Snapseed gör sig bäst och är enklast att använda på en iPad eller annan platta, speciellt om man vill göra väldigt detaljerade ändringar. Men finns givetvis för smarta telefoner och fungerar briljant där också.

Så, det var en kort introduktion av Snapseed. Tanka nu hem det och retuschera dina bilder. Lägg gärna upp en länk till ditt mästerverk i kommentaren här nere.

splashscreen Snapseed
Snapseed splashscreen
Snapseed help
Snapseed help
Snapseed Selective adjust
Snapseed Selective adjust