Här är en liten guide om hur du fotograferar och tar bättre bilder med mobilen i mörka miljöer.

Fotografen Chase Jarvis sade för ett tag sedan att ”den bästa kameran är den du har med dig”, och det stämmer faktiskt. Problemet är att även om vi idag ofta har tillgång till riktigt bra systemkameror så blir det oftast så att vi inte har dem med oss när det uppstår tillfälle att ta den där riktigt fina bilden.

Vad vi inte riktigt tänker på är att vi faktiskt för det mesta har en helt ok kamera i mobiltelefonen som ligger i fickan. Här är ett par tips hur du kan ta bättre bilder i mörka miljöer:

Jag skulle nästan vilja påstå att vi i Sverige tar bilder inomhus i dunkla miljöer vilket gör att bilderna med mobiltelefonen oftast bild både suddiga och korniga.

Följ dessa enkla tips så kommer dina bilder i dina vardagssituationer att bli mycket bättre!

 1. Stabilisera.

  Om du håller kameran mot en stol, en vägg, eller annat fast föremål kommer dina bilder i mörka miljöer att bli mycket bättre. Tar du bilden på fri hand i dunkelt ljus kommer dina bilder nästan garanterat att bli suddiga.

 2. Svart/Vitt:

  Om du har möjlighet att ställa om kameran i mobilen till Svart/Vitt läge, testa det. Suddighet och ful kornighet beror delvis på att kameran inte kan hantera färger bra i mörker.

 3. Mer befintligt ljus:

  Har du möjlighet att tända ett par lampor, flytta de/det du ska fotografera närmre en ljuskälla, eller flytta de där tända stearinljusen närmre, gör det. Även lite lju kan göra underverk.

 4. Stäng av blixten:

  Prova att stänga av blixten om du nu har en sådan och följ punkt 1 och 3 ovan så ska du se att du kan få en helt annan karaktär på bilderna.

Vill du läsa mer om hur kameran i mobiltelefonen fungerar kan du gör det här